Milyen információkat tartalmaz egy cégkivonat?

Milyen információkat tartalmaz egy cégkivonat?Céges ügyintézés esetén gyakran az előírások miatt szükség van cégkivonat, vagy akár hiteles cégkivonat bemutatására is. A cégkivonat azokat az adatokat tartalmazza egy vállalkozásról, melyek az éppen aktuális pillanatban vonatkoznak a vállalkozásra, tehát a korábbi, már törölt adatokat nem. Lássuk, milyen fontosabb információkat tartalmazhat egy cégkivonat.

A cégkivonat tartalmát két nagy csoportra lehet bontani, cégformától független és függő adatokra.

A cégformától független adatok az általános adatok. Ilyenek pl. a cégjegyzékszám, a cég formája, a cég elnevezése, a székhelye, a tevékenységi köre és az adószáma is. A cég neve 3 részből áll. Az első a vezérszó, amely bármilyen kifejezés lehet, akár rövidítés vagy mozaikszó is. A cégnév középső része a tevékenységre utal, hogy az adott vállalkozás milyen tevékenységet folytat. Ezt követi a cégforma, pl. Bt. vagy Kft. A cégforma lehet rövidített és kiírt formában is.

A következő fontos információ a cég székhelye, ahova a cég be van jegyezve. Itt történik a hivatalos ügyek intézése, az iratok átvétele. Egy cég rendelkezhet telephellyel is, másik címeken, ezek vagy a cég tulajdonát képezik, vagy bérleti szerződéssel rendelkeznek.

A céginformációból kiderül az is, hogy ki jogosult a cég képviseletére. Ha egy céggel szerződést szeretnél kötni, akkor ezt mindenképpen érdemes ellenőrizni a későbbi kellemetlenségek megelőzésének érdekében.

A cég azonosítóit is tartalmazza a cégkivonat. Az adószám 11 karakterből álló egyedi azonosító, a cég alapításától a megszűnésig ugyanaz az adószám vonatkozik rá. A cégjegyzékszám ezzel szemben változhat pl. társasági forma váltáskor, vagy akkor, ha a cég székhelye megyét vált.