A szerkezetépítés típusai

A szerkezetépítés típusaiAz építőipar egyik legfontosabb ága a szerkezetépítés, nem véletlenül, ugyanis a mindennapi épületek, építmények nagy része a szerkezetépítésnek köszönhetően készül el. A szerkezetépítést a házakat, ipari épületeket tekintve három nagy csoportba sorolhatjuk.

A falazott szerkezetépítésről már szinte biztosan mindenki hallott, a családi házak nagy része így készül már hosszú idő óta. A teherhordó falak általában téglából készülnek, a válaszfalak pedig téglából vagy könnyűszerkezetes megoldásokkal készülnek el. A évtizedek során természetesen az anyagok, téglák, elemek sokat fejlődtek, de a kivitelezési eljárás lényege most is ugyanaz, mint régebben volt.

A jelentősen megnövekedett építési költségeknek és a gyors kivitelezésnek köszönhetően megemelkedett a kereslet a könnyűszerkezetes házak iránt. A könnyűszerkezetes házak általában olcsóbbak, mint a falazott szerkezetek, és hamarabb is elkészülnek. A könnyűszerkezetes épületeknél gyakori megoldás, hogy előre elkészített elemekből állítják össze az épületet, keskeny falakból, környezetbarát technológiákkal. Az alapokat természetesen ugyanúgy el kell készíteni, de a többi teendő általában jóval gyorsabban elkészül.

Családi házak általában nem készülnek vasbeton szerkezetekből, ipari épületek, csarnokok azonban igen. Ez is a szerkezetépítéshez tartozik.