Látásjavítási lehetőségek

Látásjavítási lehetőségekAz emberek kb. fele küzd valamilyen látásproblémával. Szerencsére manapság már 3 fajta lehetőségünk is van arra, hogy ezt a problémát korrigálni tudjuk: szemüveg, kontaktlencse és lézeres szemműtét, amik majdnem mindenkinek lehetővé teszik, hogy élesen lássanak.

Szemüveg

A legelterjedtebb látásjavító megoldás. Előnye, hogy viselése egyszerű, és a modern keretek és szemüveglencsék miatt nagyon kényelmes. A régi üveg lencsékkel ellentétben már nem nehezek, kényelmetlenek a szemüvegek, a ma használt magas törésmutatójú műanyag lencsék segítségével jelentősen csökkenthető a nagy dioptriájú szemüvegek súlya. Mindezek mellett a szemüveg megvéd a szennyeződéstől, huzattól, portól és rovaroktól.

Hátránya, hogy különböző tevékenységekhez kényelmetlen lehet, vagy nem lehet használni (pl. különböző sportok), valamint a nagyon erős dioptria nehéz, kényelmetlen szemüveget eredményezhet.

Kontaktlencse

A második leggyakoribb megoldás a kontaktlencse, köszönhetően annak, hogy modern és személyre szabott kontaktlencse pontos korrekciót tesz lehetővé majdnem minden látásproblémához. A perifériás látás is éles, és nem szakítja meg semmilyen él, mint egyes szemüvegeknél.

Hátránya, hogy, ha túl hosszú ideig viseljük, akkor ronthatja a szem oxigénellátását. A kontaktlencse több karbantartást igényel, mint a szemüveg. Ez különösen fontos, mivel a helytelen karbantartás és a szennyeződés miatt fertőzések következhetnek be.

Lézeres szemműtét

A lézeres látásjavítás több mint 20 éves múltra tekint vissza, ez idő alatt számos eljárást fejlesztettek ki. Ilyenek pl. a PRK, LASIK, FEMTO kezelések. A kezelés teljesen fájdalommentes, és életre szóló megoldást nyújt.