Melyek a jó a növényi olajok?

Melyek a jó a növényi olajok?Az olajok, zsírok a táplálkozás egyik alapját képezik, az olajok nem csak az emberi szervezet egyik legfontosabb zsiradékforrása, valamint számos vitamin felszívódásához is szükség van rájuk.

A megfelelően kiválasztott növényi olajok többszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakban lehetnek gazdagok, melyeket a szervezet nem tud előállítani, viszont ennek ellenére szükség van rájuk, így megfelelő mennyiségű bevitelükről gondoskodni kell.

Szerencsére manapság már számos növényi olajat vásárolhatunk, lássuk a legnépszerűbbeket.

A napraforgó étolaj a legnépszerűbb növényi olaj hazánkban, előnye, hogy omega-6 esszenciális zsírsavakban, és E-vitaminban gazdag. További előnye, hogy viszonylag jól tűri a hevítést, így sütéshez, főzéshez kifejezetten könnyű használni.

A következő népszerű növényi olaj az olívaolaj, amely már nem csak külföldön, hanem hazánkban is hódít. Az előállítástól függően számos fajtát különböztetünk meg, mint pl. a hidegen sajtolt, első préselésből készülő extra szűz és szűz, finomított és kevert olívaolajok. Ízre sem egyforma minden olívaolaj, hanem szintén az előállítástól, valamint az olíva fajtájától, származási helyétől is függ.

A repceolaj ideális arányban tartalmaz omega-6 és omega-3 zsírsavakat, így kifejezetten egészséges olajnak számít. Íze és illata semleges vagy enyhén zöldes, így egyaránt alkalmas hideg és meleg felhasználásra is.