Szemműtét, kontaktlencse vagy szemüveg?

Szemműtét, kontaktlencse vagy szemüveg?Rengeteg embert érintenek a látásproblémák, a szemek fénytörési hibái, melyekre manapság három megoldás létezik, a lézeres szemműtét, a kontaktlencse és a szemüveg. Ezeket fogjuk röviden bemutatni.

Szemüveg

A legnépszerűbb, legrégebbi megoldás a szemüveg. Előnyei közé tartozik, hogy nem kell a szemekhez érni, mint kontaktlencse esetén, és általában a szemüveg jelenti a legolcsóbb megoldást is a látásproblémára. Ha vigyázunk a szemüvegre, akár évekig is megoldást jelenthet. Emellett a szemüveg védi a szemeket a széltől, portól, esőtől és mindenféle idegen anyagoktól is.

Kontaktlencse

A kontaktlencse egyik legnagyobb előnye a praktikusság. A szemüveg viselése számos kellemetlenséggel, kompromisszummal jár. Nehezíti, sőt sok esetben ellehetetleníti a sportolást, télen bepárásodhat, nyáron nem lehet napszemüveget viselni stb. A kontaktlencse viselése azonban ezeket mind kiküszöböli. Hátránya, hogy magasabb a fertőzés veszélye a folyamatos bevétel és kiszedés miatt, és szemszárazságot is okozhat. Árban is drágábbak a kontaktlencsék, ugyanis általában három havonta cserélni kell őket, nem lehet hosszabb ideig használni egy-egy lencsét.

Lézeres szemműtét

A lézeres szemműtét az előző két megoldás előnyeit foglalja magába. Nem kell félni a fertőzésveszélytől, mivel nem kell a szemeket piszkálni, és a sportolásban sem akadályoz, mint a szemüveg. Nem véletlenül nő a szemműtét népszerűsége folyamatosan. Emellett az árát tekintve sem olyan drága a szemműtét, különösen a kontaktlencse árához viszonyítva, számos ember számára néhány év alatt megtérül egy szemműtét ára.