A kutyák és a macskák megfelelő etetése

A kutyák és a macskák megfelelő etetéseA két legkedveltebb háziállat a kutya és a macska. Sok olyan állattartó van azonban, aki nincs tisztában azzal, hogyan is kell kedvenceit megfelelően, egészségesen etetni. Lássuk, hogy ez mit is jelent gyakorlatban.

Ideális esetben kutyaeledelt, macskaeledelt kellene kedvenceinknek adni, azonban ezeket nem mindenki engedheti meg magának.

A kutyaeledelek közül is megfontoltan kell választani, ugyanis nem egyformák a kutyatápok. Elsődlegesen két nagy csoportot különböztetünk meg, a száraz és a nedves tápokat. Ezek közül a száraz tápok fontosabbak, ezek tartalmazzák a tápanyagok túlnyomó többségét. Teljes értékű száraz eledelt válasszunk, mivel ez egészségesebb, és figyeljünk oda arra is, hogy a szóját, mint alapanyagot kerüljük, mivel erre sok kutya allergiás. Szóját általában az olcsóbb tápokban fogunk találni. A száraz eledelek fő összetevője legyen a fehérje.

A nedves eledelek kiegészítőként szolgálnak, fő összetevőjük a víz, így kizárólag nedves tápot nem szabad a kutyának adni.

A macskáknak és száraz és nedves eledeleket adhatunk. A macskák előnye, hogy nem eszik meg az eléjük rakott ételt, így egy tál száraz tápot kirakhatunk egész napra is. A nedves tápokat azonban úgy kell adagolni, hogy annyit tegyünk csak a macska elé, amit biztosan elfogyaszt, különben a maradék megromlik. A fő összetevőnek macskatáp esetén is a fehérjének kell lenni, ugyanis a macska ragadozó állat. Különösen fiatalabb korban kell odafigyelni a megfelelő, minőségi ételekre, ugyanis ekkor a táplálék minősége, mennyisége nagyban befolyásolja a macska növekedését.